Čejkovice 17. prosince 2024 (PROTEXT) – Historie vinařství Veverka sahá až do druhé poloviny 18. století, kdy se rodina usadila v Čejkovicích na kopci a začala zde hospodařit. Právě této bohaté historii a příběhu větrného mlýna, který je vyobrazen v logu vinařství, je věnována zvláštní pozornost. Mlýn symbolizuje nejen pevnost tradic, ale také inovace a odhodlání rodiny Veverkových udržet výjimečné hodnoty vinařství.
“Vznik našeho rodinného vinařství se datuje rokem 1992, kdy jsme se rozhodli navázat na dlouholetou rodinnou tradici a bohaté zkušenosti s pěstováním révy. V současnosti hospodaříme na 15 ha vinic vysazených na prvotřídních tratích Čejkovic, ležících v jedné z nejteplejších lokalit jižní Moravy s velmi příznivými klimatickými a půdními podmínkami.” Přibližuje František Veverka, zakladatel vinařství.
V průběhu celého procesu od pěstování hroznů na co nejméně zatížených keřích ve vinici až po práce ve sklepním hospodářství jsou všechny zásahy prováděny s maximální šetrností k přírodě a ke zdraví konzumenta. Důkazem je členství v moderním, přísně ekologicky orientovaném vinohradnickém systému SIPHV (Svaz integrované produkce hroznů a vína) a postupné zařazení vinic do bioprodukce. Pouze zdravé a kvalitní hrozny pocházející výhradně z vlastních vinic jsou zpracovány tradičními metodami s minimálními přídavky oxidu siřičitého za pomoci moderních technologií, jako je pneumatický lis, řízené kvašení a vinifikátory.
„Naše vinařství stojí na hlubokém propojení s historií a příběhem naší rodiny i tohoto kraje. Od nejranějšího obhospodařování vinice klademe důraz právě na zdraví vinného keře, který při jeho minimálním zatížení pak může vyprodukovat kvalitní hrozny a my následně vyrobit vína co nejvyšší jakosti,“ poznamenává Tomáš Veverka, který v současnosti přebírá vinařství od svého otce. „Samozřejmě nepostradatelné jsou ruční zelené práce, na kterých se sezónně podílí i šikovní pomocníci z blízkého okolí.“
Vinařství Veverka produkuje ročně přes 50.000 lahví, mezi nimiž najdete nejen tradiční odrůdy, ale i speciality jako Sevar, oranžová vína nebo sekt Stribog. Dále nabízíme naturální vína s minimálním přídavkem oxidu siřičitého, vína kvasící spontánně na vlastních kvasinkách nebo vína zrající dlouhodobě na slupkách bobulí, jako jsou oranžová vína a jejich šumivá varianta PET-NAT. Aktuální nabídku z rozvozem po celé České republice naleznete na e-shopu vinařství.
V naší nabídce najdete také méně známé odrůdy, jako Dornfelder, Donaurieslink, Alibernet či Sevar. Mezi speciály patří ledová a slámová vína, botrytická vína i oblíbené růžové víno Růžový kavalír vyrobené z odrůdy Zweigeltrebe.
“Děkujeme našim zákazníkům za podporu, která nám pomáhá udržet víno s vlastním příběhem našeho vinařství. Těší nás, že můžeme přinášet vína, která si lidé spojují nejen s kvalitou, ale i s duchem čejkovického kraje,“ uzavírá František Veverka.
Zdroj: Fintree
ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.