Skip to content
Buzzstore logo

buzzstore.cz portál

buzzstore, portál, zpravodajství, krimi, aktuálně, zprávy, dnes, novinky, žurnalistika, aktuality, sport, region, public relations, PR content, novinky

  • Sport
  • Auto-moto
  • Obchod
  • Energetika
  • Kultura
  • Zdravotnictví
  • Cestovní ruch
  • Lifestyle
  • Zprávy
  • Bydlení a reality
  • Kontakt
  • Home
  • Potraviny budoucnosti na světové výstavě Expo
  • Věda, vzdělávání a školství

Potraviny budoucnosti na světové výstavě Expo

Jídlo budoucnosti už není jen v představách, ale návštěvníci veletrhu v Ósace si ho mohou prohlédnout a dokonce i sníst. Expo představuje vizionářské kulinářské inovace pečlivě vytvořené pomocí nejmodernějších technologií, píše list Washington Post.

Jídlo budoucnosti už není jen v představách, ale návštěvníci veletrhu v Ósace si ho mohou prohlédnout a dokonce i sníst. Expo představuje vizionářské kulinářské inovace pečlivě vytvořené pomocí nejmodernějších technologií, píše list Washington Post.

Kromě lahodné chuti nabízejí některé tyto potraviny vysokou nutriční hodnotu a praktická řešení problémů, jako je nedostatek potravin a alergie. 

Přední společnosti a výzkumné instituce tak představují širokou škálu těchto potravin a oznamují převratné úspěchy, které budou utvářet budoucnost potravin. 

Různobarevná rýže 

V expozici „Evolving Frozen Foods“ v pavilonu Earth Mart, kterou vytvořil autor rozhlasového vysílání Kundó Kodžama, najdou návštěvníci pestrý sortiment zelené, žluté a červené „regenerované rýže“. 

Recyklovaná rýže v pavilonu Earth Mart od Kundó Kodžamy, producenta tematického projektu Expo 2025.Přísady, jako je rýže, zelenina, maso a vejce, jsou zmrazeny a poté rozdrceny na prášek. Prášek se přetvoří na rýžová zrna, která se snadno konzumují. Kombinací přísad vzniká celá řada příchutí. Jedna z příchutí se nazývá „salátová rýže“, zatímco jiná se jmenuje „smažená rýže s příchutí takana“. Další příchutí je „rodinná rýže“, inspirovaná příchutí ojakodon, což je miska rýže s kuřecím masem a vejci. 

Regenerovanou rýži vyvinul profesor Hidemicu Furukawa z Jamagatské univerzity ve spolupráci s Ničirei Foods, velkou společností vyrábějící mražené potraviny se sídlem v Tokiu. 

Ačkoli běžné metody rozmělňování ingrediencí spočívají v zahřívání nebo vysušování, nevýhodou je doprovodná ztráta vlhkosti a aroma. Tým však úspěšně vytvořil práškové přísady při zachování jejich původní vlhkosti a aroma jejich okamžitým zmrazením pomocí kapalného dusíku. 

Experti uvedli, že nastavení poměru míchání umožňuje přesnou kontrolu chuti, vůně a výživové hodnoty. “Tento přístup umožňuje využít zemědělské produkty vyřazené po sklizni, které se nedostanou na trh, což vede ke snížení ztrát a plýtvání potravinami. Zároveň to podporuje zemědělce,” řekl Furukawa. 

Maso vytištěné na 3D tiskárně 

Zdravotnický pavilon v Ósace, který představila prefektura Ósaka a město Ósaka, láká veřejnost na možnost vyrábět si do roku 2050 maso doma. Návštěvníci si mohou prohlédnout 3D vytištěné kultivované maso. 

3D vytištěné kultivované masoV roce 2023 vytvořila Ósacká univerzita a společnosti jako Šimadzu se sídlem v Kjótu společný podnik nazvaný Konsorcium pro budoucí inovace kultivovaným masem. Cílem konsorcia je komercializovat technologii, která kultivuje svalové a tukové buňky získané z hovězího masa wagyu a zpracovává je k vytvoření masa pomocí 3D tiskárny. 

Návštěvníci pavilonu si mohou na stánku prohlédnout dva kusy kultivovaného masa, každý o délce devět centimetrů a šířce 15 centimetrů. Byly vyráběny přibližně šest měsíců. 

Poměr libových a tučných částí lze upravit tak, aby vzniklo mramorované maso, přičemž jeden z kusů má šachovnicový vzor vytvořený z libových a tučných částí. 

Podle Mičija Matsusakiho, profesora na univerzitě v Ósace a zástupce zmíněného konsorcia, jsou specialisté blízko k reprodukci chuti a struktury mramorovaného masa. Během výstavy Expo plánují na jedné z akcí kultivované maso grilovat a umožnit návštěvníkům cítit jeho vůni. „Nedokážu si ani představit, jak to chutná,“ připustil žák páté třídy základní školy z Tojotaky v prefektuře Ósaka. „Zajímalo by mě, jestli ho budeme jíst pravidelně, až vyrostu,“ dodal žák zvědavě. 

Nealkoholická zmrzlina z rýžové mouky 

Návštěvníci se hrnou na inovativní nealkoholickou zmrzlinu a kornouty bez mléka, které jsou vyrobeny bez vajec a pšenice.

Tento dezert vyvinula společnost Nissei. Firma se sídlem v Ibaraki v prefektuře Ósaka je výrobcem a distributorem výrobků souvisejících s nealkoholickými nápoji. Smetanu tvoří fazole a kornoutky se vyrábějí z rýžové mouky.

Pět příchutí, včetně vanilkové, mačča a jahodové, je k dostání za 700 jenů za kus v ósackém pavilonu zdravotnictví. Komercializace však podle společnosti přináší problémy, jako jsou náklady. “Jíst nealkoholické nápoje je často radostný zážitek. Chceme vytvořit budoucnost, kdy si ji bude moci vychutnat každý,” nastínil cíl projektu vedoucí projektu. 

Continue Reading

Previous: Únava za volantem je podceňovaným strašákem. Příznaky podle aktuálního průzkumu zažilo 64 % řidičů, pravidelnou přestávku plánuje jen polovina
Next: Mastercard Strive v Česku podpořil téměř 250.000 podnikatelů a nastartoval systémové změny v podpoře malého podnikání

Související články

Největší vysokoškolská soutěž v ČR zaměřená na firemní kulturu zná své vítěze
  • Věda, vzdělávání a školství

Největší vysokoškolská soutěž v ČR zaměřená na firemní kulturu zná své vítěze

Konference WocaDemy připraví budoucí učitele jazyků na praxi
  • Věda, vzdělávání a školství

Konference WocaDemy připraví budoucí učitele jazyků na praxi

Studenti z univerzit z celé ČR mění budoucnost dopravy: MOJE VIZE NULA ukazuje, že dobré nápady nezůstávají na papíře
  • Věda, vzdělávání a školství

Studenti z univerzit z celé ČR mění budoucnost dopravy: MOJE VIZE NULA ukazuje, že dobré nápady nezůstávají na papíře

Nedávné příspěvky

  • Premiéra Tesco na Rock for People: prodejna vzbudila obrovské nadšení u návštěvníků i na sociálních sítích
  • Skupina SATPO kromě rezidenčního bydlení nabízí i stavební pozemky v Praze
  • Ulice Brodecká v obci Luštěnice bude na rok uzavřena
  • České pojištění pomáhá modernizovat zdravotnictví – nový přístroj pomáhá i dětem
  • Gorenje prodlužuje dlouhodobé partnerství s EHF Champions League a nově podporuje i ženskou soutěž

Kategorie

  • Auto-moto, doprava a stroje
  • Chemický a farmaceutický průmysl
  • Článek
  • Energetika a suroviny
  • Finance a ekonomika
  • IT a telekomunikace
  • Kultura
  • Média, společnost a životní styl
  • Obchod, marketing
  • Politika, veřejná správa a soudy
  • Potraviny, gastronomie
  • Služby, cestovní ruch
  • Sport
  • Stavebnictví, bydlení a reality
  • Uncategorized
  • Věda, vzdělávání a školství
  • Zdravotnictví
  • Zpracovatelský a výrobní průmysl
Copyright © buzzstore.cz | redakce@buzzstore.cz | Jakékoli užití obsahu serveru včetně publikování nebo jiného šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno. | DarkNews by AF themes.