Skip to content
Buzzstore logo

buzzstore.cz portál

buzzstore, portál, zpravodajství, krimi, aktuálně, zprávy, dnes, novinky, žurnalistika, aktuality, sport, region, public relations, PR content, novinky

  • Sport
  • Auto-moto
  • Obchod
  • Energetika
  • Kultura
  • Zdravotnictví
  • Cestovní ruch
  • Lifestyle
  • Zprávy
  • Bydlení a reality
  • Kontakt
  • Home
  • Každý třetí Čech letos upeče méně cukroví. Vlašské ořechy mizí z trhu
  • Potraviny, gastronomie

Každý třetí Čech letos upeče méně cukroví. Vlašské ořechy mizí z trhu

Češi letos plánují péct méně druhů vánočního cukroví, než byli zvyklí v minulých letech. Důvodem jsou rostoucí ceny ořechů a jejich špatná dostupnost. Podle průzkumu společnosti Ochutnej Ořech, která oslovila 80 tisíc svých zákazníků, plánuje 52 % domácností péct méně než pět druhů cukroví, 41 % šest až deset druhů a pouze 7 % se pustí do více než deseti druhů.

Praha 16. prosince 2024 (PROTEXT) – Češi letos plánují péct méně druhů vánočního cukroví, než byli zvyklí v minulých letech. Důvodem jsou rostoucí ceny ořechů a jejich špatná dostupnost. Podle průzkumu společnosti Ochutnej Ořech, která oslovila 80 tisíc svých zákazníků, plánuje 52 % domácností péct méně než pět druhů cukroví, 41 % šest až deset druhů a pouze 7 % se pustí do více než deseti druhů.

„Celkem 38 % lidí uvedlo, že letos upeče méně cukroví než loni, zatímco 56 % zachová stejný počet a pouze 6 % jich plánuje péct více,“ uvádí Petr Voves, generální ředitel e-shopu Ochutnej Ořech.

 

Problémem jsou drahé a nedostatkové ořechy

Výsledky průzkumu naznačují, že rostoucí ceny ořechů jsou jedním z hlavních důvodů, proč Češi letos plánují méně péct. „Vlašské ořechy, které při pečení používá 66 % domácností, jsou letos výrazně dražší a hůře dostupné. Vlašských ořechů z české produkce je nedostatek, protože pomrzly. Ořechy z Ukrajiny mají nižší kvalitu.. Navíc dodávky z USA, které obvykle zajišťují vyšší kvalitu, dorazí na evropský trh až začátkem roku 2025,“ vysvětluje Voves.

Další oblíbené druhy ořechů, jako jsou mandle a lískové ořechy, rovněž zdražují. Mandle, které používá 18 % domácností, čelí problémům s kvalitou kvůli záplavám v Kalifornii. Lískové ořechy, které preferuje 10 % dotázaných, se potýkají s následky sucha a požárů v Turecku, což vedlo k růstu cen o 25 %.

Ořechy ale nejsou zdaleka jedinou surovinou, která zdražuje. Dražší je i například belgická čokoláda, a to až o 100 %, a tím stoupá cena i oříšků a ovoce v čokoládě. Důvodem jsou vyšší ceny kakaových bobů a letošní špatná úroda.„V roce 2025 spíše počítáme s dalším zdražováním,“ dodává k tématu Voves.

 

Globální faktory ovlivňují český trh

Kešu ořechy, které používají 3 % domácností, zdražily o 20 %. „Vietnam, největší zpracovatel kešu, trpí jejich nedostatkem, a Pobřeží slonoviny omezuje export. To vše tlačí ceny nahoru,“ dodává Voves. Para ořechy, také používané při vánočním pečení, jsou letos téměř nedostupné kvůli rozsáhlým požárům v Bolívii a Brazílii a odmítání sběračů pracovat za nízké mzdy.

„Situace na globálním trhu s ořechy je alarmující. Rostoucí ceny a problémy s kvalitou nutí mnoho domácností přemýšlet, jak si tradici vánočního pečení udržet. Proto doporučujeme nakupovat ořechy u specializovaných prodejců, kteří garantují kvalitu a správné skladování,“ upozorňuje Voves.

Do růstu cen všech ořechů se navíc dlouhodobě promítá i zdražování námořní přepravy, která se za poslední dva roky zdražila trojnásobně.

 

Co se bude letos nejčastěji péct?

Navzdory omezenému rozpočtu a menšímu počtu druhů cukroví zůstávají Češi věrni tradičním receptům. Mezi nejčastěji zmiňovanými druhy cukroví v průzkumu dominovalo linecké, které se objevovalo ve většině odpovědí a pravděpodobně zůstane nejoblíbenějším druhem. Hned za ním se umístily vanilkové rohlíčky, které podle respondentů k Vánocům neodmyslitelně patří.

Perníčky letos zaujaly třetí místo, následované dalšími tradičními druhy, jako jsou pracny, marokánky, vosí hnízda a kokosky. Některé domácnosti také uvedly, že plánují připravit nepečené varianty cukroví, například raffaello kuličky.

 

Jaké cukroví letos pečou Češi nejvíce?

Skoro na každém štědrovečerním stole se objeví linecké a vanilkové rohlíčky, každý třetí ochutná perníčky a na některých návštěvách nejspíše objevíte také pracny a marokánky.

  • Linecké (59 %)
  • Vanilkové rohlíčky (58 %)
  • Perníčky (28 %)
  • Pracny (14 %)
  • Marokánky (12,5 %)

Průzkum probíhal od 10. prosince do 15. prosince 2024 a odpovědi nám poskytlo 811 respondentů.

 

O Ochutnej Ořech

Za značkou a e-shopem ochutnejorech.cz stojí firma Ořechy a sušené plody s.r.o. s třicetiletou tradicí na českém trhu, zaměřující se na dovoz a velkoobchodní distribuci kvalitních ořechů, sušeného ovoce a dalších produktů zdravé výživy. Firma zpracovává a balí produkty ve vlastních prostorách, což umožňuje maximální kontrolu kvality. Produkty pocházejí z celého světa, od Severní až po Jižní Ameriku, Asii, Afriku i Evropu.

„Naší prioritou je nabízet jen ty nejlepší suroviny, které splňují vysoké standardy kvality. Každý krok od dovozu až po zpracování děláme s ohledem na spokojenost našich zákazníků,“ uzavírá Voves.

  • Text byl uveřejněn také na adrese: https://www.ochutnejorech.cz/blog/kazdy-treti-cech-letos-upece-mene-cukrovi-vlasske-orechy-mizi-z-trhu 
  • Fotografie a infografika k volnému užití: https://drive.google.com/drive/folders/1gXax_ApgB88RSkLKsfy1iZrHmJkEffhL?usp=sharing 
  • Kontakt pro novináře: Petr Voves, kancelar@ochutnejorech.cz, +420 728 624 981

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Continue Reading

Previous: Postoupí Sparta do semifinále hokejové Ligy mistrů? Rozhodující duel na Sport2
Next: Lockton představuje novou globální praxi parametrického pojištění

Související články

PRONATAL motivuje páry ke společné cestě za rodičovstvím – během června nabízí bezplatné vyšetření plodnosti
  • Potraviny, gastronomie

PRONATAL motivuje páry ke společné cestě za rodičovstvím – během června nabízí bezplatné vyšetření plodnosti

Snižování plýtvání potravinami: Tesco inspiruje ostatní a navazuje spolupráci s Food Waste Institutem
  • Potraviny, gastronomie

Snižování plýtvání potravinami: Tesco inspiruje ostatní a navazuje spolupráci s Food Waste Institutem

Alpro a Ben Cristovao opět ve velkém stylu: Kampaň, která chutná jako sám život
  • Potraviny, gastronomie

Alpro a Ben Cristovao opět ve velkém stylu: Kampaň, která chutná jako sám život

Nedávné příspěvky

  • Obchodní ředitel ELDIS: Trendem jsou malé, výkonné a mobilní radary
  • DTX Group se pod vedením Husseina Lookmanjeeho představuje jako nezávislá globální síla se strategickou vizí
  • Dermatoložka radí: Jakou si vybrat metodu odstraňování chloupků?
  • Ministryně obrany Jana Černochová pokřtila nové české bojové vozidlo Pandur 8×8 EVO na veletrhu IDET 2025
  • Dosáhnout vytoužené úpravy vousů a těla s novou a vylepšenou řadou zastřihovačů Braun nebylo nikdy snazší

Kategorie

  • Auto-moto, doprava a stroje
  • Chemický a farmaceutický průmysl
  • Článek
  • Energetika a suroviny
  • Finance a ekonomika
  • IT a telekomunikace
  • Kultura
  • Média, společnost a životní styl
  • Obchod, marketing
  • Politika, veřejná správa a soudy
  • Potraviny, gastronomie
  • Služby, cestovní ruch
  • Sport
  • Stavebnictví, bydlení a reality
  • Uncategorized
  • Věda, vzdělávání a školství
  • Zdravotnictví
  • Zpracovatelský a výrobní průmysl
Copyright © buzzstore.cz | redakce@buzzstore.cz | Jakékoli užití obsahu serveru včetně publikování nebo jiného šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno. | DarkNews by AF themes.